Müfredatımız da aşağıdaki şekilde olacaktır:
ROS101 Müfredat
1. Hafta
1.Ubuntu Kurulumu(Bu adım virtual machine üzerinden gösterilecek.
2.Ubuntu indirdikten sonra temel linux terminal komutları gösterilecek.
3.ROS indirme gösterilecek. Bu adımda ROS’un dökümantasyonu da gösterilecek ve akışa oradan devam edilecek. Yani izleyenler referans alınan yeri bilecek.
2. Hafta
1.Artık rosu bilgisayarımıza kurduğumuza göre, artık bilgisayarda bir ros dosya ortamı(environment) nasıl oluşturulur, bunu inceleriz.
2.Ros paketleri nasıl daha önceki aşamada kurulan ortama kurulur bundan bahsedilir.
3.Dosyalar kurulduktan sonra catkin_make, source’dan bahsedilir. Source’u hep yapmamak için .bashrc’ye komut girmekten bahsedilir.
4.Paketleri kurduk, dosyaları kurduk artık kod yazmaya geçilir.
5.Node ve topic kavramlarından bahsedilir. Rqt üzerinden de bunlar görsel olarak gösterilebilir.
3. Hafta
1.Ros message türleri gösterilir.
2.Python üzerinden bir publisher+subscriber kodu yazılır ve mesajlar terminal üzerinden dinlenir.
3.Gazebo gösterilir. Arayüzü çok detaylı olarak kullanmadığımız için yüzeysel olarak da olsa gösterilir fakat bu haftada bu kısım uzun sürmez.
4. Vakit kalması takdirinde husky robotumuz ortama eklenir.
→ Ödevlendirme içerir.
4. Hafta
1. Geçen hafta huskyi eklemek gösterilmediyse, gazeboya husky mobil robot ekleme gösterilir.
2. Onu hareket ettirecek basit bir kod yazılır ve açıklanır. Ve artık öğrendiklerimizle ros kullanarak bir robotu hareket ettirebiliriz. ROS101 biter.
→ Ödevlendirme içerir.
Merhaba
Ben pc ve robot arasındaki bağlantıyı kuramıyorum maalesef,ip config ayarlarını düzgün yapmama ragmen robotumu hareket ettiremiyorum.Bunun için kullanılan bir program vs var mı ne önerirsiniz ?
tesekkürler
Merhaba
Ben pc ve robot arasındaki bağlantıyı kuramıyorum maalesef,ip config ayarlarını düzgün yapmama ragmen robotumu hareket ettiremiyorum.Bunun için kullanılan bir program vs var mı ne önerirsiniz ?
tesekkürler
@melihsafa.c Hocam, 4.Haftadaki linkten github repo'sundaki dosyayı indirip,kurdum. Source yaptım.Fakat topic dinlemeye çalıştığımda 1.Resimdeki gibi hata alıyorum. Localization verisi gelmediği için robotu hareket ettiremiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim ? Teşekkürler.
Merhaba.
Husky çalıştırmak istediğimde böyle bir sorunla karşılaştım. Nasıl çözebilirim? @melihsafa.c
Ubuntuyu dual boot ile indirenler için bir bilgilendirme: Eğer nvidia ekran kartlarını kullanıyorsanız, muhtemelen ubuntuyu indirdiğinizde donma sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Eğer bu problem ile karşılaşıyorsanız sorunu ekran kartı driverını indirmekte arayabilirsiniz, boşuna terminal komutlarıyla vakit kaybetmeyin.
Merhaba. .bashrc kısmına source ekledim fakat hala rosrun yazınca çalışmıyor. çalışması için uzun uzun terminalden tanımlamak gerekiyor. Nasıl çözebilirim bu sorunu?
Dersimizin ikinci bölümü: https://www.youtube.com/watch?v=aOyHnkEcUjA
Merhabalar sizin eğitiminize katılmadım ama eğitim videonuzu izledim http://wiki.ros.org/tr/ROS/Tutorials/ROS%20Kurulumu%20ve%20Konfig%C3%BCrasyonu bu linkteki sıralamaya göre mi kurulum yapcağım.
Dersimizin birinci bölümü: https://www.youtube.com/watch?v=asrw-iZdgz8
Youtube linklerini buraya da alabilir miyiz @melihsafa.c
Selamlar, virtual box üzerinden ubuntu kullansak eğitimden geri kalma/sorun yaşama durumumuz söz konusu olur mu acaba?
Herhangi bir sorunuz varsa buradan iletebilirsiniz. Soru-cevap yayınlarında genellikle buradan ilettiğiniz soruları çözeceğim/yanıtlayacağım.