Müfredatımız da aşağıdaki şekilde olacaktır:
ROS101 Müfredat
1. Hafta
1.Ubuntu Kurulumu(Bu adım virtual machine üzerinden gösterilecek.
2.Ubuntu indirdikten sonra temel linux terminal komutları gösterilecek.
3.ROS indirme gösterilecek. Bu adımda ROS’un dökümantasyonu da gösterilecek ve akışa oradan devam edilecek. Yani izleyenler referans alınan yeri bilecek.
2. Hafta
1.Artık rosu bilgisayarımıza kurduğumuza göre, artık bilgisayarda bir ros dosya ortamı(environment) nasıl oluşturulur, bunu inceleriz.
2.Ros paketleri nasıl daha önceki aşamada kurulan ortama kurulur bundan bahsedilir.
3.Dosyalar kurulduktan sonra catkin_make, source’dan bahsedilir. Source’u hep yapmamak için .bashrc’ye komut girmekten bahsedilir.
4.Paketleri kurduk, dosyaları kurduk artık kod yazmaya geçilir.
5.Node ve topic kavramlarından bahsedilir. Rqt üzerinden de bunlar görsel olarak gösterilebilir.
3. Hafta
1.Ros message türleri gösterilir.
2.Python üzerinden bir publisher+subscriber kodu yazılır ve mesajlar terminal üzerinden dinlenir.
3.Gazebo gösterilir. Arayüzü çok detaylı olarak kullanmadığımız için yüzeysel olarak da olsa gösterilir fakat bu haftada bu kısım uzun sürmez.
4. Vakit kalması takdirinde husky robotumuz ortama eklenir.
→ Ödevlendirme içerir.
4. Hafta
1. Geçen hafta huskyi eklemek gösterilmediyse, gazeboya husky mobil robot ekleme gösterilir.
2. Onu hareket ettirecek basit bir kod yazılır ve açıklanır. Ve artık öğrendiklerimizle ros kullanarak bir robotu hareket ettirebiliriz. ROS101 biter.
→ Ödevlendirme içerir.
Herhangi bir sorunuz varsa buradan iletebilirsiniz. Soru-cevap yayınlarında genellikle buradan ilettiğiniz soruları çözeceğim/yanıtlayacağım.
merhaba, ben ilk ders videosundaki aşamaları aynen yerine getirmeme rağmen 5. adımda "bash: /opt/ros/kinetic/setup.bash: Böyle bir dosya ya da dizin yok
" gibi bir hata alıyorum. opt folderı da tamamen boş. Bu konuda ne yapabilirim?
@Yunus Emre Karaoğlan Selamlar. Bunun için bir çözüm var ancak siz denedikten işe yaramazsa belirtebilirsen tekrar yeni bir çözüm yolu ararız. Çözüm şu şekilde: bash dosyasına girmemiz lazım. Bunu aslında bugünkü derste(14.04.2020 18.00) göreceksiniz. Terminale gedit .bashrc yazıp bu gördüğün hatanın satırını ara. Satırda /opt/ros/kinetic/setup.bash olacak. Onu silip tekrar denesen güzel olur. Muhtemelen indirirken bir adımı atlamış olabilirsin o yüzden hata döndürüyor olabilir. İndirmeleri tekrar deneyebilirsin ilk adım işe yaramazsa.
@melihsafa.c indirmeleri tekrar deneyip sorunu hallettim, teşekkürler
Selamlar, virtual box üzerinden ubuntu kullansak eğitimden geri kalma/sorun yaşama durumumuz söz konusu olur mu acaba?
Selamlar, eğitimimizin aslında ilk haftası bu konuyu kapsayacak. Virtual Box üzerine kurup takip edebilirsiniz dersi. Benim önerim her zaman dual boot edilmiş biçimde bir işletim sistemi kurmak, ben de dersleri anlatırken bu şekilde anlatıcam fakat dersin başında virtual box'a kurulumu göstericem çünkü kurulumu cidden daha kolay ve daha az sorunla karşılaşılıyor, biraz kasacaktır kullanırken muhtemelen. O anlamda biraz yavaşlatabilir fakat tamamen geri kalınmayacaktır şahsi görüşüm.
@melihsafa.c Teşekkür ederim
Youtube linklerini buraya da alabilir miyiz @melihsafa.c
Dersimizin birinci bölümü: https://www.youtube.com/watch?v=asrw-iZdgz8
Merhabalar sizin eğitiminize katılmadım ama eğitim videonuzu izledim http://wiki.ros.org/tr/ROS/Tutorials/ROS%20Kurulumu%20ve%20Konfig%C3%BCrasyonu bu linkteki sıralamaya göre mi kurulum yapcağım.
Mümkünse dökümantasyondaki ingilizce sırayı takip edebilirseniz çok iyi olur. Türkçe dökümantasyonda bazı şeyler eksik ve eksik paket indirmenize sebep olabilir.
Dersimizin ikinci bölümü: https://www.youtube.com/watch?v=aOyHnkEcUjA
Merhaba. .bashrc kısmına source ekledim fakat hala rosrun yazınca çalışmıyor. çalışması için uzun uzun terminalden tanımlamak gerekiyor. Nasıl çözebilirim bu sorunu?
Aklımda birkaç çözüm yolu var ancak hangi sorun neye uygulayacağım onu bilmem gerek Sorun üzerine düşünüyorum, yaşadığın sorunun bir ekran görüntüsünü alıp atma şansın var mı? Böylelikle hatanın ne olduğunu tam olarak görebilirim.
@melihsafa.c
Ubuntuyu dual boot ile indirenler için bir bilgilendirme: Eğer nvidia ekran kartlarını kullanıyorsanız, muhtemelen ubuntuyu indirdiğinizde donma sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Eğer bu problem ile karşılaşıyorsanız sorunu ekran kartı driverını indirmekte arayabilirsiniz, boşuna terminal komutlarıyla vakit kaybetmeyin.
Merhaba.
Husky çalıştırmak istediğimde böyle bir sorunla karşılaştım. Nasıl çözebilirim? @melihsafa.c
Husky paketleri eksik yüklenmiş, ilk videoda gösterdiğim mantıkla yüklenmesi lazım. sudo apt-get install ros-kinetic-husky* yazıp indirmeyi dene, çalışmazsa tekrar bakalım.
@melihsafa.c Hocam, 4.Haftadaki linkten github repo'sundaki dosyayı indirip,kurdum. Source yaptım.Fakat topic dinlemeye çalıştığımda 1.Resimdeki gibi hata alıyorum. Localization verisi gelmediği için robotu hareket ettiremiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim ? Teşekkürler.
Bu konuda github reposunda önce gösterdiğim sudo apt-get install ros-kinetic-robot-localization dosyasını indirmeyi denemiş miydin?